Fotos

Photographer's Note

Today I don't upload an african shot...being in Bilbao for a fundraising campaign for an AIDS control project in Cameroon.
The Guggenheim Museum Bilbao is a modern and contemporary art museum designed by American architect Frank Gehry and located in Bilbao, Basque Country, Spain. It is built alongside the Nervion River, which runs through the city of Bilbao to the Atlantic Coast. The Guggenheim is one of several museums of the Solomon R. Guggenheim Foundation. The museum features both permanent and visiting exhibits featuring works of both Spanish and international artists.
The building itself is an extraordinary combination of interconnecting shapes. Orthogonal blocks in limestone contrast with curved and bent forms covered in titanium. Glass curtain walls provide the building with the light and transparency it needs. Owing to their mathematical complexity, the sinuous stone, glass, and titanium curves were designed with the aid of computers. The glass walls were made and installed to protect the works of art from heat and radiation. The half-millimeter thick "fish-scale" titanium panels covering most of the building are guaranteed to last one hundred years. As a whole, Gehry's design creates a spectacular, eminently visible structure that has the presence of a huge sculpture set against the backdrop of the city.
Visitors passing through the hall to the exhibition areas come immediately to the atrium, the real heart of the Museum and one of the most idiosyncratic features of Gehry's design, which has a sort of metal flower skylight at the top that allows a stream of light to illuminate the warm, inviting space. From the Atrium, the visitor is given the opportunity to access a terrace covered by a canopy supported by a single stone pillar. The canopy serves a function (better appreciated perhaps from the other bank of the river, which offers observers an excellent view of the entire rear façade of the Museum) that is both protective and aesthetic at one and the same time. The broad flight of stairs that goes up to the sculptural tower, conceived as a device to absorb and integrate the Puente de La Salve into the overall architectural scheme of the building, is also a public access way that connects pedestrians with the rest of the city.
Exhibition galleries are organized on three levels around the central atrium and are connected by a system of curving walkways suspended from the roof, glass elevators and stair turrets. All in all, a spectacular vision that one critic has described as a metaphorical city, where the panels of glass that cover the elevator-well evoke the scales of a fish that leaps and spins, the walkways that climb the interior walls are like vertical motorways, and the plaster curves crowning the atrium suggest the molded ribbing of a drawing by Willem de Kooning. In short, a glimpse of artifice in architectural design taken to its uttermost limits.
(wikipedia and guggenheim.bilbao.es)

Photo Information
  • Copyright: Alberto Piubello (albertopiubello) Gold Star Critiquer/Silver Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 331 W: 41 N: 881] (2623)
  • Genre: Lugares
  • Medium: Color
  • Date Taken: 2007-02-11
  • Categories: Arquitectura
  • Exposición: f/2.8, 1 segundos
  • More Photo Info: view
  • Versión de la foto: Versión original
  • Date Submitted: 2007-02-13 11:39
Viewed: 2963
Points: 52
Discussions
  • None
Additional Photos by Alberto Piubello (albertopiubello) Gold Star Critiquer/Silver Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 331 W: 41 N: 881] (2623)
View More Pictures
explore TREKEARTH